Aller au contenu principal

Sirris en Coris BioConcept koppelen biotechnologie aan microfabricage

  • Coris BioConcept heeft een platform voor medische diagnose op basis van vloeistofchips ontwikkeld.
  • Om het prototype en de proefserie te produceren, heeft Sirris een micromatrijs met extreem hoge precisie ontworpen. 
  • Het nieuwe diagnoseplatform werd eind 2015 voorgesteld.
 

Coris BioConcept ontwerpt, produceert en commercialiseert diagnosekits om snel verschillende gastro-intestinale en ademhalingsaandoeningen op te sporen. De kmo met vestiging in Gembloers, die in 1996 werd opgericht, heeft in twintig jaar tijd ruim dertig tests ontwikkeld. Haar producten worden gebruikt door zorgprofessionals in meer dan zestig landen. 

“Om de vloeistofchip te produceren, moest een matrijs worden ontworpen met vele microscopische details op een oppervlak dat aan heel strikte specificaties inzake aanzicht en ruwheid moest beantwoorden.”

Microvloeistofchip

Coris BioConcept heeft zijn nieuwe diagnoseplatform ontwikkeld om op basis van één monster verschillende parameters tegelijk te identificeren in extreem gecontroleerde omstandigheden. Het te analyseren monster wordt daarvoor op een microvloeistofchip (Lab-on-Chip) aangebracht. Om die chip te realiseren, heeft Coris BioConcept een beroep gedaan op Sirris en zijn expertise op het domein van microfabricage (Small Lab).

Submillimeter-detaillering en submicrometer-ruwheid 

Sirris heeft meegewerkt aan de realisatie van prototypes van de vloeistofchip en vervolgens aan de proefserie om het systeem te testen en te valideren. Met het oog daarop heeft het Small Lab van Sirris een matrijs gemaakt waarvan de specificaties nooit eerder bij Sirris waren gehaald, met details van slechts een fractie van een millimeter en een oppervlakteruwheid met waarden op submicrometerniveau. Een andere Belgische onderneming, Wow Technology, heeft haar expertise ingebracht voor de ontwikkeling van het eigenlijke platform. 

Snellere en betrouwbaardere tests

Het nieuwe diagnoseplatform zal eind 2016 op de markt worden gebracht. In minder dan een uur zal daarmee kunnen worden achterhaald welke bacteriën in het spel zijn in geval van bloedvergiftiging en hoe groot hun antibioticaresistentie is. Bovendien zijn de testomstandigheden beter gecontroleerd dan in een laboratorium, wat de betrouwbaarheid ten goede komt. Dankzij de snelle en betrouwbare diagnose kan de passende behandeling sneller worden gestart.